Peeling chimic – indicatii de utilizare si contraindicatii
Peelingurile chimice sunt o procedura care trateaza petele intunecate si imperfectiunile de pe pielea fetei. Inainte de terapia in sine, fiecare pacient este supus unui consult pentru a vedea starea zonei de tratat. In prezenta inflamatiei sau a infectiilor virale, mai intai trebuie tratate si apoi se trece la procedura. Se determina tipul de peeling chimic cel mai potrivit pentru piele si rezultatul dorit.
Peelingurile chimice sunt o metoda medicala de reinnoire si improspatare a pielii, folosit pentru indepartarea straturilor predeterminate ale epidermei si dermei. Indiferent de tipul de peeling chimic, procedura este rapida, neinvaziva si nedureroasa.
Singura senzatie este o usoara arsura si furnicaturi. Cu peelingurile chimice mai profunde este posibila inrosirea pielii, care dispare insa in cateva zile. Nu exista perioada de recuperare, cu exceptia peelingurilor mai profunde.
Peelingurile chimice indeparteaza celulele moarte de la suprafata pielii, stimuland reinnoirea si imbunatatind functionarea acesteia. Ajuta la netezirea reliefului pielii, micsorarea porilor, stergerea ridurilor fine si indepartarea petelor intunecate. Peelingurile chimice regleaza gradul de sebum si reduc inflamatia.
Fiecare tip de peeling chimic are beneficii diferite si combate eficient o problema specifica. Numitorul comun intre diferitele metode de peeling chimic este aplicarea unei substante sau a unei combinatii de substante pe fata, care distruge legatura dintre celulele de suprafata.
Peelingurile chimice sunt utilizate in urmatoarele afectiuni:
- cicatrici de acnee si acnee;
- piele deshidratata;
- linii fine, pigmentare, pistrui, ten neuniform, pori adanci si dilatati, piele grasa;
- cicatrici dupa leziuni.
Contraindicatiile procedurii sunt:
- prezenta infectiilor virale ale pielii, a bolilor somatice, a ranilor deschise pe fata;
- in timpul sarcinii si alaptarii;
- la pielea foarte sensibila si subtire;
- nu se recomanda efectuarea unui peeling chimic profund vara inainte de expunerea pielii la razele ultraviolete. Acest lucru poate provoca reactii adverse precum hiperpigmentarea si poate prelungi semnificativ procesul de recuperare.
Efectuarea unui peeling chimic superficial prezinta riscuri minime, deoarece procedura in sine este blanda, iar substantele folosite nu patrund in profunzime.
Exista unele riscuri cu peelingurile chimice moderate si profunde, care sunt insa nesemnificative cu pregatirea prealabila a pielii si ingrijirea corespunzatoare. Reactiile adverse posibile includ – senzatie de arsura in timpul procedurii, roseata a pielii, strangere, disconfort, dezvoltarea hiperpigmentarii sau hipopigmentarii, cicatrici ca urmare a descuamarii pielii.