Hainele reciclate si interesul brandurilor pentru sustenabilitate
In ultimii ani, s-au produs mai multe articole vestimentare ca niciodata datorita nevoii economice. Interesul oamenilor pentru mediu a atras insa atentia marilor branduri care produceau mai mult decat aveau nevoie oamenii. In ultimul deceniu, termenul „economie circulara” a intrat in lexicul industriei modei, in care materialele sunt facute pentru a fi refolosite si reciclate prin proiectare.
Cat de dificila este reciclarea?
In ciuda, propagandei ecologistilor, nu s-a constatat acelasi nivel de reciclare in moda ca si in alte spatii – cum ar fi reciclarea plasticului, de exemplu, iar acest lucru se datoreaza, in principal, pentru ca reciclarea de imbracaminte este mult mai dificila.
Utilizarea poliesterului si a bumbacului reciclat de catre marci precum H&M sunt aspecte cheie ale initiativelor de sustenabilitate– dar sursa acestor fibre reciclate, de obicei, nu este imbracamintea. Poliesterul reciclat tinde sa provina din sticle de plastic, iar bumbacul reciclat este de obicei facut din deseuri de fabricatie.
Este important de mentionat ca majoritatea hainelor pur si simplu nu sunt concepute pentru a fi reciclate. Chiar si atunci cand materiale sunt reciclabile, industria modei nu are, din pacate, tipul de infrastructura necesara pentru a imbratisa cu adevarat un model de economie circulara.
Reciclarea hainelor nu este asemanatoare reciclarii hartiei, sticlei sau metalului. Hainele sunt variabile si imprevizibile, deci nu sunt ideale pentru tehnologiile de reciclare, care necesita un material sursa constant si consistent.
Chiar si o imbracaminte aparent simpla poate contine mai multe materiale, amestecurile de fibre precum bumbac/poliester si bumbac/elastan fiind comune. Fibrele au capacitati diferite de reciclare.
Fibrele naturale, spre exemplu, precum lana sau bumbacul pot fi reciclate mecanic. In acest proces, tesatura este maruntita si reintorsa in fire, iar acestea pot fi retesute sau tricotate. Cu toate acestea, fibrele devin mai scurte prin procesul de maruntire, rezultand un fir si o panza de calitate inferioara. Bumbacul reciclat este adesea amestecat cu bumbac virgin pentru a asigura fire de o calitate mai buna.
Nu in ultimul rand, tesaturilor sunt vopsite cu substante chimice, ceea ce poate avea implicatii pentru reciclare. Daca tesatura originala este realizata dintr-un amestec de mai multe culori, firul sau tesatura cea noua va avea probabil nevoie de albire pentru a fi vopsita intr-o culoare noua.