Terapie ADHD si corectare limbaj
Terapeutii specializati in logopedie se ocupa cu evaluarea si tratamentul tuluburarilor de vorbire si comunicare. Componentele unui discurs sunt: fonatia, producerea sunetelor, rezonanta, fluenta, intonatia, variatiile vocii incluzand componentele respiratiei iar componentele limbajului sunt:fonologia, manipularea sunetului, morfologia, priceperea si folosirea minima a intelesului unui cuvant, sintaxa, construirea propozitiilor folosind corect din punct de vedere gramatical cuvintele, semantica, interpretarea semnelor si simbolurilor de punctuatie si aspectele sociale ale comunicarii.
Ti s-a intamplat stand de vorba cu copilul tau sa observi ca acesta se balbaie sau are o anumita greutate in exprimarea cuvintelor? Se poate sa aiba o problema? Si daca e asa ce ar trebui sa faci? Primul pas e sa apelezi la un cabinet logopedie, fiind intelept sa actionezi cat mai repede in rezolvarea problemei. O evaluare efectuata de un profesionist poate ajuta la determinarea aflarii daca copilul tau are probleme de vorbire. Corectare limbaj este terapia prin care se trateaza cele mai multe tulburari de vorbire. Tulburarea de vorbire se refera la o problema cu producerea sunetelor in timp ce tulburarea de limbaj se refera la dificultatea intelegerii si asezarii cuvintelor impreuna pentru a comunica o idee.
Tulburarile de vorbire includ: probleme de articulare, dificultatea producerii sunetelor in silabe sau rostirea de cuvinte incorecte astfel incat ascultatorul nu intelege nimic; dificultate in fluenta,atunci cand se balbaie; probleme cu vocea sau cu rezonanta vocala si disfagia, greutate in mancat sau inghitit.
Tulburarile de limbaj sunt de doua feluri: tulburari receptive, dificultatea intelegerii si procesarii limbii si tulburarea expresiva care consta in dificultatea punerii cuvintelor intr-o ordine, limitarea vocabularului sau inabilitatea folosirii limbii intr-o maniera adecvata.
In terapia acestor tulburari, logopedul va lucra cu copilul fata in fata, folosind diverse tehnici de corectare precum articularea cuvintelor si activitati de interventie asupra limbii. Terapia de corectare ar trebui inceputa imediat ce este detectata o problema, copii care incep de mici avand o rata mai mare de vindecare decat cei care incep la o varsta mai inaintata.