Proprietati scortisoara si avantaje oferite organismului
Scortisoara este unul dintre condimentele care contine cantitati uriase de antioxidanti, datorita componentelor sale fenolice (care sunt prezente si in struguri si vin rosu). In compozitia sa, se pot pastra flavonoidele care apar in cantitati mari ca in afine.
Daca consumati ulei de scortisoara, puteti reduce cresterea infectiilor fungice, deoarece este un agent puternic antibacterian. Aceasta alternativa este suficienta pentru a fi utilizata in industria cosmetica.
In plus, scortisoara contine vitaminele B1 si C, fosfor, calciu si potasiu, substante nutritive esentiale pentru sanatatea noastra.
Ea ne aduce efecte relaxante, deoarece este un agent puternic calmant pentru stari de nervozitate, stres, iritabilitate, anxietate sau chiar depresie.
Puterea antiinflamatorie a scortisoarei este utilizata pentru a calma durerea musculara sau articulara, cum ar fi artrita reumatoida sau contractiile datorate unei posturi proaste. S-a dovedit ca amelioreaza tusea, raceala si congestia. Reduce nivelurile de glucoza si grasimi din sange si, prin urmare, este ideal pentru persoanele cu diabet zaharat sau colesterol.
Beneficiile scortisoarei pentru sistemul digestiv, in plus fata de cele indicate mai sus: are proprietati antiemetice, adica ajuta impotriva varsaturilor si ajuta la deschiderea poftei de mancare (ideal pentru pacientii cu anumite boli).
Femeile pot beneficia, de asemenea, de scortisoara pentru a ameliora durerea menstruala si pentru a promova circulatia periferica. Trebuie sa stiti ca pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate nu este recomandat sa consumati scortisoara deoarece poate avea efecte contraceptive. Pentru femeile care sunt deja insarcinate, este mai bine sa nu manance pentru ca poate provoca avorturi.
O utilizare medicinala curioasa pe care, probabil, nu o stii despre scortisoara este pentru a calma durerea atunci cand ne ardem limba cu diverse preparate fierbinti. Doar tineti in gura un baston de scortisoara.
Cand cumparati scortisoara, puteti sa o alegeti in bastoane sau pudra. In orice caz, trebuie sa fie tinuta intr-un recipient din sticla cu un capac etans. Cel mai bine este sa o depozitati intr-un loc intunecos, rece si uscat. Batonul de scortisoara ramane in stare proaspata timp de un an, iar pudra timp de sase luni, desi este posibil sa-si prelungeasca viata daca o puneti in frigider intr-un recipient bine inchis. Pentru a va asigura ca este buna, mirositi-o. Trebuie sa aiba un miros dulce.